Модул 2

МОИТЕ ЗОНИ НА ГЕНИЈАЛНОСТ – ВО ШТО СУМ ДОБАР/А?

Во овој модул, корисниците истражуваат кои се нивните таленти, лични јаки страни и ставови кон некоја задача (аватари). Целта на овој модул е ​​корисниците да го најдат пресекот на таленти, лични јаки страни, интереси и вредности и врз основа на тоа да создадат кариера или да изберат за што најдобро одговара универзитетската кариера или професија.

Цели на учењето:

 • Да ги разберете концептите на таленти, вредности, сопствени јаки страни и вредности и како тие се поврзани со изборот на кариера;
 • Да направите профил на се што го посакувате и за што сте сонувате:

Вториот модул влегува во срцето на VOCCESS – тоа ви помага да откриете која е вашата зона на генијалност. Вашата зона на генијалност е поднесена, индустрија или кариера што може да бидете најуспешни и да станете вистинска ѕвезда. Многу луѓе велат дека успехот е 2% талент и 98% напор. Меѓутоа, ако вложиме напори во погрешна насока, е како да имаме совршен автомобил без мотор. Ова е причината зошто ние сакаме да ве охрабриме да ги ставите сите ваши напори во вашата зона на генијалност. Сите ние сме родени со некои склоности кон одредени активности или полиња на активност. Овие се области во кои сме подобри и ги правиме со поголема леснотија. Уште повеќе, ние имаме тенденција да имаме страст во овие области и нè задржува повеќе мотивирани да ги продолжиме нашите напори во таа насока.

Сепак, зоната на генијалност не е составена само од нашите таленти. Ги зема предвид и нашите интелигенции. Како што сите знаеме дека има неколку видови на интелигенции и сите ние имаме едни или други интелигенции кои се подоминантни. Зоната на генијалност е составена од нашите вредности, бидејќи тие пиграат голема улога во нашата кариера.

Елементите на вашата зона на генијност се:

 • Аватар
 • Таленти
 • Вредности
 • Страсти и интереси
 • Интелиганции

Во овој модул, може да постојат некои елементи кои можат да бидат нови за вас. Првиот е аватар, а вториот е концептот на страста која е малку поразлична од она што сте го чуле. Аватарот е ваш целосен профил, најинтригичен. Ова не е професија, вака ги правите работите и вашиот став кон сè што правите. Вашиот аватар може да биде трговец и може да бидете менаџер, дизајнер шанкер. Ова е специјалниот потпис што го користите. Исто така, ова е како можете да започнете да работите на вашиот личен бренд, со додавање на тие посебни “состојки” што ги поседувате.

 

Листа на документи

Оценувања:

 • Што научив од Модул 2?
 • Кои се моите следни чекори, базирани според Модул2?

ПРАШАЊА:

 1. Што е талент?
 2. Што се пасии и интереси?
 3. Што се вредности?
 4. Кои се вашите таленти, пасии, интереси и вредности?
 5. Како ги раководите вашите зони на генијалност?
 6. Кои кариерни можности или професии се својствени за вашите зони на генијалност?